Η ΠΩΓΩΝΙΑΝΗ

Η Πωγωνιανή ή αλλιώς Βοστίνα, όπως είναι το παλαιό της όνομα, είναι ένα ακριτικό χωριό σε απόσταση 67 χλμ από τα Ιωάννινα, χτισμένο σε υψόμετρο 750 μ. στο όρος Μπόζοβο. Βρίσκεται 15 χλμ βορειοδυτικά του Δελβινακίου, κοντά στα σύνορα με την Αλβανία. Εκτιμάται ότι οι μόνιμοι κάτοικοι της Πωγωνιανής ανέρχονται στους 80 περίπου. Εντούτοις σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ο πληθυσμός ανέρχεται στους 478 κατοίκους. Η κύρια ασχολία τους είναι η κτηνοτροφία. Παρ' όλα αυτά διαθέτει γυμνάσιο και λύκειο, στο οποίο όμως η πλειοψηφία των μαθητών αποτελείται από μετανάστες της Βορείου Ηπείρου.

Το όνομα «Βοστίνα»
Δεν υπάρχουν πηγές που να μας παρέχουν σαφείς πληροφορίες για την προέλευση αυτής της ονομασίας. Πιθανή εκδοχή είναι να δόθηκε από τους Σέρβους, οι οποίοι είχαν εγκατασταθεί σε εκείνον τον τόπο πριν από τους Τούρκους.
Υπάρχουν όμως διάφορες ερμηνείες για την ετυμολογία της λέξης αυτής. Ο Ιωάννης Λαμπρίδης, βασιζόμενος στα πολλά βοσκοτόπια που υπάρχουν στην περιοχή, ερμηνεύει τη λέξη ως «βοσκήσιμον τόπον». Παρόμοια με αυτήν την ερμηνεία, άλλοι θεωρούν ότι πηγάζει από τη σερβική λέξη «βόστι» που σημαίνει βοσκότοπος. Με βάση άλλη ερμηνεία το όνομα αυτό μοιάζει και με την τουρκική λέξη «Μπόστι» και ερμηνεύεται ως τόπος πληρωμής φόρου. Κοντά στην αλήθεια και αυτή η ερμηνεία, αφού η κοινότητα της Βοστίνας αποτελούσε την έδρα και 83άλλων χωριών, τα οποία πλήρωναν φόρους στο τουρκικό Δημόσιο. Έτσι λοιπόν αυτά, αναγκαζόμενα γύρω στο 1550 από τους Τούρκους, έρχονταν στη Βοστίνα, για να πληρώσουν το φόρο. Ακόμη υπάρχει και η άποψη ότι το όνομα προέρχεται από τις αλβανικές λέξεις «Behr» που σημαίνει αμπέλι και «τίνα» που σημαίνει τσίπουρο.
Όλες οι παραπάνω ερμηνείες αποτελούν ίσως τις πιο σοβαρές εκδοχές ετυμολογίας του ονόματος «Βοστίνα».
Οι παραπάνω πληροφορίες αντλήθηκαν από το βιβλίο του Νίκου Θ. Υφαντή με τίτλο « Η Πωγωνιανή – παλιά Βοστίνα και τα κοινοτικά διαμερίσματα Δολό – Δρυμάδες – Σταυροσκιάδι, Ιστορία – Εθνογραφία – Παράδοση», σελίδες 106-109.